Week 17: de Furochique van Refinity

6.Furochique_flat (300x300) 5.Furochique_collartop (200x300) 4.Furochique_crinkletop (200x300) 3.Furochique_Gymbag (200x300)Refinity is een onderzoek- en adviesbureau voor eco-effectieve manieren van modeontwerpen. Oprichtster Fioen van Balgooi ontwierp speciaal voor deze jeansblog de Furochique, een tas geïnspireerd op de traditioneel Japanse vouw- en knooptechniek; Furoshiki. De jeanslap (gemaakt uit dunne spijkerbroekstof van 2 broeken) kan aan twee kanten gebruikt worden en er zijn vele mogelijkheden deze te vouwen, van tas tot kledingstuk.

Fioen legt uit: “Bij furoshiki begin je altijd met een vierkante doek. Door deze op verschillende manieren te knopen en vouwen, ontstaan er verschillende ‘verpakkingen’. Oorspronkelijk werd deze techniek in Japan gebruikt om de was mee te nemen naar de washuizen, later werden er veel meer producten in vierkante doeken verpakt om te transporteren en tegenwoordig is furoshiki ook toegepast als cadeauverpakking. Het leuke aan deze techniek is dat je met een lap toch iedere keer weer nieuwe items kunt maken en daardoor dus minder verschillende items nodig hebt, waardoor je minder producten koopt en dus minder grondstoffen verbruikt.”

De dikke draad is hergebruikt uit een oud project van Refinity en gemaakt van viscosebamboe en tencel. Het hengsel bestaat uit bioplastic, beukenhout en een biologisch afbreekbare lijm met als hoofdingredi├źnt Dammar.

Fotograaf: Janneke Tol, model: Arjanne Goudzwaard.

 

Laat een bericht achter